Sumbangan Kilat di Cianjur Indonesia

Tanpa diduga, kita telah digemparkan dengan kejadian bencana gempa bumi teruk yang berlaku di Cianjur, Jawa Barat. Maklumat terkin, seramai 300 orang telah terkorban serta 22 ribu bangunan termasuk rumah penduduk rosak keseluruhannya.

Masjid yang menjadi pusat tumpuan penduduk untuk berteduh dan beribdah juga turut terjejas dan rosak teruk. Beratus-ratus gempa susulan juga merisaukan mereka untuk menggunakan masjid.

“Mangsa gempa bumi di sini mengadakan solat Jumaat di kawasan lapang berhampiran sawah padi, kerana bimbang berlakunya gempa bumi susulan selepas dinding masjid di situ retak dan tingkap pecah akibat gempa bumi berukuran 5.6 magnitud yang mengakibatkan hampir 300 nyawa terkorban.”
(Muhamad Jamhur, Imam)

Yayasan Ammirul Ummah mensasarkan penyaluran bantuan segera untuk membaikpulih masjid-masjid yang terjejas di sekitar Cianjur. Mungkin kita tidak dapat membantu kesemua masjid dan bangunan yang terjejas. TETAPI, usaha kita yang sedikit ini MAMPU memberi makna terbesar buat mereka.

Ayuh salurkan sumbangan segera buat mereka agar mereka mampu untuk memberi ketenangan dan keselesaan buat mereka untuk beribadah.

Hulurkan sumbangan anda

Yayasan Ammirul Ummah mengalu-alukan sumbangan daripada individu, organisasi dan juga syarikat bagi membantu kami untuk membaikpulih masjid-masjid yang terjejas di sekitar Cianjur, Indonesia